logo-BMA

Ontwerpers en makers van schoenen, tassen, kleding en de modevakscholen.
Voor liefhebbers van ambachtelijk gemaakte mode en accessoires.

  

word lid de Branchevereniging Mode Ambachten

Samen veilig aan het werk

Klik hier om te downloaden: BMA Poster Samen veilig aan het werk en het protocol

EMTC 2016 verslag

 WKO.pngHet EMTC vindt plaats van 26 tot 29 mei 2016 en wordt door Oostenrijk georganiseerd in Innsbruck (Tirol).

Vanaf het moment dat de eerste Nederlandse congresgangers zijn aangekomen houden wij u op de hoogte door korte verslagen van ervaringen en activiteiten die hebben plaatsgevonden. 23 - 24 - 25  - 26 - 27 - 28 - 29  mei geplaatst. Evenals de laatste dag. Aan alle mooie dingen komt een eind.

Dinsdag 31 mei 2016.

Met de trein naar huis. dat heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad. Door een ongeluk op het spoor is de vertraging zo hoog opgelopen dat we niet dezelfde dag naar huis hebben kunnen gaan. Een overnachting in Keulen als extraatje is de afsluiting van een geweldig EMTC 2016. Het geeft wel de tijd om nog eens te mijmeren en terug te kijken. De BMA is in 2018 het organiserende land. Doordat dit congres eens in de twee jaar wordt gehouden betekend dat dus dat wij de volgende keer aan de beurt zijn. Amsterdam! De buitenlandse collega's zijn helemaal in hun nopjes met onze keuze. Hier zijn al een aantal collega's begonnen met de voorbereiding. Deze begint qua bezetting klein maar zal in de komende tijd steeds groter worden. Daarom zal er op alle leden een beroep gedaan worden om concreet een bijdrage te leveren aan de organisatie van het EMTC 2018.

Als aanloopje 2018 heb ik dit jaar een tassenmaker gevraagd om voor mij een tas te maken bij mijn jurkje. Een samenwerking met verschillende mode ambachten is voor de andere deelnemende landen niet gewoon. Ik heb het geweten. Wat een vragen heeft dit los gemaakt. Kleermakers willen altijd voelen. De tas is volop beknepen, gestreeld en vastgepakt. En natuurlijk moest ik uitleggen hoe en door wie dit gedaan is. Hier nog maar even: Design van Rina Sikkema. Hand made bij Anne Carina. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.annecarinatextiles.nl van iedere aangeleverde stof kan ze een foto maken. Die foto kan wel of niet bewerkt worden, al naar gelang de wensen van de klant. Ook maakt Rina eigen ontwerpen. Maar deze combi, te zien op de foto was een groot succes.

De laatste dagen heb ik met veel plezier aan de hier onderstaande stukjes tekst gewerkt. Ik hoop dat u een beeld heeft gekregen van de sfeer en de inhoud van een EMTC. Ik spreek namens alle bestuursleden de wens uit dat het EMTC 2018 door u allemaal breed gedragen zal worden en dat we een beroep mogen doen op uw creativiteit en inzet. Om zo het mode ambacht in Europa stevig naar buiten te laten zien.

Anne Marie van der Veen, voorzitter BMA.

jurk-en-tas.JPG

Vlnr: Anne Marie van der Veen voorzitter, Gerda de Greef show commissie en de tas van Anne Carina, Hand made bij Rina Sikkema.

Zondag 29 mei 2016.

De laatste dag van het EMTC 2016 staat in het teken van afscheid nemen. Nogmaals worden we overladen met complimenten voor onze vergelijkmodellen en de Nederlandse creaties tijdens de Internationale show. iedereen is zeer gelukkig met de keuze van de locatie voor 2018. Amsterdam. We hebben veel beloftes gekregen van deelnemers om ook in 2018 het EMTC in Amsterdam te bezoeken. We kijken terug op een geslaagd congres en mogen zeggen dat de Nederlandse kleermakers techniek, creativiteit en innovatie op een geweldige manier weten te combineren. Onderstaande nog een aantal foto's van de Internationale show van gisteren.

show5.JPG show7.JPG show9.JPG show4.JPG

show11.JPG

Zaterdag 28 mei 2016.

Het is nog net zaterdag. We hebben vanmorgen een uurtje langer kunnen slapen, waarna we een stadswandeling door Innsbruck hebben genoten. De geschiedenis, de cultuur en de natuur omarmen ons als een warme deken. Net als de zon. In het middag programma zit de Internationale Show. Daar laten alle deelnemende landen 20 creaties zien. Het organiserende land twee keer zoveel. Onderstaande een indruk van Nederlandse creaties. Tijdens de technische info dag in november zullen alle kledingstukken te zien zijn. Na de show krijgen we in de wandelgangen complimenten over de creativiteit en diversiteit van de getoonde kleding. Geweldig om te horen.

show1.JPG show10.JPG show2.JPG show3.JPG

 

Vrijdag 27 mei 2016.

Vandaag staan verschillende lezingen op het programma. Er zijn standhouders, de Nationale Modeshow door het gastland en het vergelijkmodel. Dit is in het kort. Het wordt een lange warme dag. Het gaat te ver om in dit artikel alle verschillende lezingen te behandelen. De diversiteit van de onderwerpen zal wellicht een beeld geven van het programma. We horen en zien een professional aan het werk met veren, Mode trends worden behandeld. Kleur adviezen gegeven, moulages gemaakt. Textiel gereinigd en verschillende verwerkingen in heren kostuums komen voorbij.

Dan gaan we er eens goed voor zitten want Nederland is de eerste deelnemer die haar vergelijk model mag presenteren. Alle landen krijgen een zelfde stof. Daar mogen ze naar eigen inzicht een dames en een heren model van maken. Chris Ezerman maakt het damesmodel en Gerrie Tuitert het heren model. We zijn super trots op deze kanjers die een mooi stuk vakwerk laten zien.

In de Nationale show presenteert het gastland werk van de leden, in dit geval Oostenrijk. Naast de traditionele dracht van Oostenrijk zijn ook hedendaagse dames en heren kledingstukken te zien.

Onderstaande de foto’s. Kijk en geniet mee.

Dames-en-heren-vergelijkmodel-Nederland.JPG damesvergelijkmodel-2016.JPG 

heren-vergelijkmodel-2016.JPG  herinnerings-plakette-vergelijkmodel-2016.JPG  vergelijkmodellen.JPG 

vergelijkmodel2.JPG

Donderdag 26 mei 2016.

Het EMTC is begonnen. Vanmiddag hebben we de kleding voor de modeshow en het vergelijk model ingeleverd. Een super strakke organisatie achter de schermen van de show. Alle kleding wordt keurig op rekken gehangen. Die rekken staan langs de wand waar op de muur alle landen staan geschreven. De sfeer ademt professionaliteit en gedegen organisatie. Onze show commissie hangt de kleding in de meest verantwoorde volgorde. Daarbij houden ze rekening met onze modellen, Kim en Mariska Rimmelzwaan, en de modellen die we krijgen van het organiserende land.

We wandelen nog een uurtje door de stad en komen collega's uit andere landen tegen waarmee we een terras delen en ervaringen ophalen van voorgaande jaren. Eerder aangeknoopte banden worden opnieuw aangetrokken. Dan vertrekken we met de bus naar het Swarofski museum. Daar worden we ontvangen door een blaasorkest in traditionele kostuums. Het is een indrukwekkende omgeving en een prachtige tentoonstelling. Verschillende kunstenaars hebben zich laten inspireren door de fonkeling van de kristallen. Onderstaande een indruk van de beelden die wij hebben gezien. Het schoentje is gemaakt voor de laatste Disney film Assepoester.

ontvangst.JPG    jurk1.JPG

jurk2.JPG    schoen.JPG

 

Woensdag 25 mei 2016.

Vandaag is de dag voordat het EMGTC 2016 van start gaat. Voor ons een rustdag. Voor de meeste Nederlandse deelnemers een reisdag. Het vliegtuig van Amsterdam naar Innsbruck gaat twee keer in de week. Op woensdag en op zondag. Vandaag dat vandaag de meeste collega's aankomen. Bepakt en bezakt. Tien leden zijn voor aanvang van het EMTC door het bestuur gevraagd om een kledingstuk te maken. Alle bestuursleden hebben een lijst gemaakt van collega’s waar van zij vinden dat deze op basis van verdienste voor de BMA en eerdere deelname aan het EMTC, een mooi kledingstuk kunnen maken voor de show. Twintig outfits mogen deelnemen. Daarom kunnen nog tien collega's een gooi doen naar deelname. Door een kledingstuk te maken dat tijdens het afgelopen congres gekozen kon worden door de jury. Ook het EMTC kent een vergelijk model. Alle deelnemende landen krijgen van het organiserende land per post een stof. De leden die de vergelijkmodellen maken worden door het bestuur gevraagd. Ook deze keuze wordt bepaald door eerdere verdienste voor de BMA.

De zon is vandaag in al haar glorie verschenen. Dat heeft ons de stad uit gedreven. Heerlijk ontspannen op een Alpen weide. Het leven is goed hier.

rustdag1.JPG 

Uitrusten op een Alpen weide.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rustdag2.JPG

Genieten van de zon en het uitzicht.

 

 Dinsdag 24 mei 2016.

De dag begint druilerig. Het regent en wolken hangen in de besneeuwde toppen van de ons omringende bergen. We gaan vandaag de stad Innsbruck verkennen waar over twee dagen het EMTC 2016 zal plaats vinden. We bezoeken het Tiroler Volksmuseum waar we een schat aan voorwerpen uit de omgeving zien. We lopen de Hofkirche in waar 28 manshoge bronzen beelden staan. We ontdekken dat cultuur, ambacht en traditie hier ijzersterk vertegenwoordigd zijn.

bronzen-beeld.JPG traditie.JPG            detail van een bronzen beeld in de Hofkirche                                                                                           traditie.

 

Maandag 23 mei 2016.

De eerste deelnemers aan het EMTC 2016 in Innsbruck zijn aangekomen. Het verpakken van kleding van veelal kwetsbare stoffen vraagt vooraf de nodige aandacht. Hier een paar tips:

  • Doe de kleding pas op het laatste moment voor vertrek in de koffer.
  • Gebruik vulmateriaal op plaatsen waar kleding gevouwen moet worden maar waar je geen scherpe vouw wilt hebben. bv. noppenfolie, fiberfill of zuurvrij papier.
  • Bij kragen kan tussen de staander en de kraag een stukje karton gelegd worden.
  • Delen die rond moeten blijven staan (mouwkoppen, bijzondere kragen enz), kun je vullen met papier.
  • Hanger bekleden met zachte materialen (fiberfill onder een satijnen stof of een badstofje).
  • Neem een ruime kledingzak.
  • Broeken omrollen om een handdoek i.p.v. vouwen.

Hangend vervoeren is natuurlijk het mooiste.

Bij aankomst direct uithangen. Dat hebben wij gedaan. Na een prachtige reis met de trein, waar we landschap en het weer hebben zien veranderen, verheugen we ons op wat komen gaat.

kleding-uithangen.JPG

Kleding uithangen, kast haast te klein.

 

 

De koffers staan klaar om de showstukken en de avond en dagkleding in te vervoeren voor het EMTC 2016 (European Master Tailor Congress).

 koffers.JPG

Er gaat heel wat mee! 10 leden zijn gevraagd om een kledingstuk te maken voor dit congres. 10 leden zijn uitgekozen tijdens het BMA congres op 16 april jl. Een vakkundige jury heeft de kleding beoordeeld op het "WOW" effect! Samen vertegenwoordigen deze kleermakers Nederland op Europees niveau.

Gerelateerde artikelen

  

word lid de Branchevereniging Mode Ambachten

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.