logo-BMA

Ontwerpers en makers van schoenen, tassen, kleding en de modevakscholen.
Voor liefhebbers van ambachtelijk gemaakte mode en accessoires.

  

word lid de Branchevereniging Mode Ambachten

Verslagen TMV 21 november 2015

TMvakdag.png Lees hier de verslagen van Nicole Buurman, Jo Immers, Lisette de Loo, Bas van Loo en Lilian van Campen

Verslag van deelname aan de Vakwedstrijd

Afgelopen zaterdag 21 november was de technische modevakdag In Utrecht.
De modevakdagen zijn altijd gezellige en inspirerende dagen vol met leerzame informatie.
Deze dag werd ook de vakwedstrijd georganiseerd.
Dit jaar heb ik hieraan meegedaan, ik had een mantel gemaakt.
Het is spannend als je met zijn alle buiten staat de wachten en dat je om de beurt binnen wordt geroepen om je stuk te showen. De juryleden bekijken je grondig op allerlei punten, zoals pasvorm en styling. Naderhand worden alle kledingstukken door de jury op de hand beoordeeld.
Halverwege de dag wordt er geoefend hoe je moet lopen tijdens de show. Iedereen staat dan gezellig te praten en er word gelachen om de onderhuidse zenuwen die we allemaal hebben.

Later op de dag loop je mee met de mode show waar je je stuk kunt showen en het publiek een favoriet kan kiezen en wie de meeste stemmen krijgt, krijgt daar ook een mooie prijs voor ‘de Vakgenotenprijs’.
Het is spannend, maar ik zelf ben vooral benieuwd wat de jury ervan van vindt. Je krijgt een jury rapport opgestuurd en daar staat de feedback in.

Ondanks dat ik mijn feedback nog niet weet, was deze ervaring onwijs leuk en als de tijd en inspiratie me gunstig vallen, dan doe ik volgend jaar weer mee!

Nicole Buurman


Technische modevakdag

Omdat in mei het congres geen doorgang kon vinden vanwege te weinig deelnemers vond de vakwedstrijd plaats op deze dag.
Uiteraard moet er jaarlijks een vakwedstrijd plaatsvinden om de leden in de gelegenheid te stellen je als vakvrouw/man te presenteren en daarmee een vakerkenning te halen.
Verbaasd was ik over het kleine aantal deelnemers,slechts 6 personen hadden zich hiervoor aangemeld.  Spraken we 7 jaar geleden nog over maximaal 50 deelnemers en nog een aantal op de wachtlijst dan is dit toch een teleurstelling. Waar zijn onze vakmensen gebleven? Ik denk dat hierover van gedachten gewisseld zal moeten worden want dit mooie vak mag niet verloren gaan.
Maar nu het verslag van de show. Zoals gezegd 6 kledingstukken waarvan 2 bruidsjaponnen,3 mantels en1 japon. 2 kledingstukken werden gediskwalificeerd. Helaas vielen er geen hoge prijzen te halen maar deze mensen lieten wel zien wat ze konden, chapeau.
De vakgenotenprijs werd behaald met de trouwjapon die gemaakt is door Aukje Huls en geshowd werd door Else.
Daarna was er ook nog de vergelijkmodellen show die altijd plaats vindt op deze technische dag. Dit is een jaarlijkse show met een dames en heren kledingstuk van de districten waarvan de stoffen gesponsord worden door Harrie Bosch modestoffen, Beauty fournituren en Van de Koekelt schoudervullingen. District midden presenteerde een japon met jasje met een mooie bloemverwerking en voor de heren een jack. Noord showde een avondjapon met een mooie kantverwerking, helaas geen herenmodel. Zuid showde een sportief heren model gecombineerd met rode accenten, jammer geen damesmodel. District Oost showde een fantasie dameskostuum met lange rok gecombineerd met een corset van beige zijde. Jammer dat district West verstek heeft laten gaan. Het is toch leuk om dit met meerdere collega's te delen en je hierdoor te laten inspireren.
Als laatste was er nog de leerlingen show die zeer goed vertegenwoordigd was en een zeer hoog niveau had.
Maaike Bijster van Atelier 88 had 4 leerlingen die ons heel bijzondere kledingstukken lieten zien. Het was de romantische mode uit de 15de eeuw die kompleet met hoed,tas en paraplu voorbij kwam,een lust voor het oog. Chapeau voor Maaike en haar leerlingen.
Een leerling van Fien Hilbolt presenteerde ons een prachtige baljurk uit 1840 met alle historische technieken.
Verder liet Tine Boelaars die cursussen geeft in Chanel jasjes maken, 3 van deze Chanel jasjes zien, zeer mooi.
Als laatste de presentatie van de modevakopleiding van Hermsen,Janssen en Schuurman.Deze opleiding liet ons dertien 1e,2e en 3e jaars studenten zien met 24 kledingstukken. Een gevarieerde selectie met fantasie japonnen met borduursels en kralen er op. Vliscostoffen met modellen uit 1935,lange corset japonnen, klassieke colbert ,japon met hoed van meubel suèdestof, klassieke en moderne jacks, anoraks, jack en broekrok in Chanelstof, pakje in boucléstof met mooie ruitverwerking,een prachtige gebloemde mantel en een dameskostuum met Engelse hoeken. Ook de heren waren goed vertegenwoordigd met een wateerjack in bomberstijl, bijzondere overhemden met pantalons en een parkajas met mooie details. Geweldige presentatie,ik heb van deze presentatie genoten, was te snel voorbij en hoop dat deze mensen,wanneer ze klaar zijn met hun opleiding, zich aansluiten bij het B.M.A zodat ze zich presenteren op onze vakwedstrijden en internationale congressen.

Jo Immers


 Zaterdag 21 november was de technische dag van de BMA.

Half tien, stonden we in Utrecht voor een leuke, leerzame en gezellige dag.
Mijn eerste lezing was bij Hans Aartsen , die natuurlijk altijd veel kennis kan overbrengen door zijn jaren lange ervaring als kleermaker. En hij weet het ook altijd leuk en gezellig te brengen.
Deze keer was het thema: van afglanzen tot afpersen.
De tijd vloog voorbij en we hebben weer veel geleerd, hoe pers je een colbert op, dames of heren. Niet strijken, maar persen en niet met stoom . Ook de mouw en een broek kwamen aan de orde.
Het bedrijf Andrevo naaimachines uit Amsterdam heeft een strijkplank met afzuiginstallatie en een persbout ter beschikking gesteld, zodat Hans de technieken ter plaatse kon laten zien. Een royaal gebaar!

Voor mij een goed begin van deze leuke dag. Veel contact met collega’s en kijken bij de standhouders.
Mooie modeshows, kortom een zeer geslaagde dag

Lisette Deloo


Lezing “werken met schuin van draad” door Leon Klaassen Bos

Tijdens de technische modevakdag van de BMA op 21 november in Utrecht heeft fashion designer Leon Klaassen Bos een lezing gegeven over het werken met schuin van draad. Leon gebruikt deze techniek in vrijwel alle kledingstukken van zijn couture collectie. Hij geeft sinds 2 jaar een masterclass op de meester coupeur opleiding in Amsterdam over het werken met schuin van draad. Hij is echt een vakman en dat merk je direct bij het starten van zijn lezing. Vol passie vertelt hij over deze techniek.

Leon begint met vertellen over de geschiedenis van deze techniek. Madeleine Vionnet heeft in de jaren 20 van de vorige eeuw deze techniek populair gemaakt. Tegenwoordig wordt deze techniek nog steeds veel gebruikt door designers als Azzedine Alaia, Valentino en YSL. Leuk om te weten waar deze techniek vandaan komt en hoe deze gegroeid is in de loop van de jaren.

Leon vertelt dat het werken met schuin van draad een mooie maar ook lastige techniek is. Het vergt handigheid en vooral veel geduld. De allereerste stap die je moet zetten is het bepalen van je zuivere schuin van draad. Dit doe je door aan het begin van je stof een draad over de hele breedte van je stof uit te trekken. Zo heb je een zuiver begin. Vervolgens verdeel je je stof in blokken van maximaal 10 x 10 cm doormiddel van een rijgdraad waarbij je steeds de uitgetrokken draad als uitgangspunt gebruikt.

Vervolgens legt hij uit dat je alle patroondelen, nadat deze op de stof zijn gelegd moet doorslaan. Dit doe je om je patroondelen te kunnen blijven zien na het knippen of snijden. Schuin van draad rekt natuurlijk uit. Ook moet je ruim naad aan knippen.

Leon vertelt verder dat het belangrijk is dat, als je gebruik maakt van deze techniek, je de toile maakt in dezelfde stof als waar je je uiteindelijke kledingstuk in gaat maken. Iedere stof heeft een eigen karakter en daar moet je naar luisteren. Laat voordat je begint je stof uithangen om vervorming te voorkomen tijdens je maak proces.

Leon vervolgt zijn verhaal met een stukje over de valling van de stof en het gebruik van de spie. Omdat de kettingdraad anders rekt dan de inslagdraad valt de stof naar 1 kant als je deze op de pop zet. Dit los je op door een knip te geven in je lap, zodat de stof weer naar het midden zakt. Dit gat vang je op door het plaatsen van een spie. Dit zie je veel terug komen in de kleding die schuin van draad is. Hier zie je vaak een coupe verwerking of belijning in de vorm van een spie. Zuiver om te zorgen dat je kledingstuk mooi recht naar beneden valt en niet 1 kant op trekt.

Dan onthult Leon een geheim over hoe je een jurk met een diep decolleté of a-symmetrische halslijn op zijn plek houdt zonder dat je deze op je klant hoeft te plakken. We vragen ons allemaal wel eens af hoe die gala jurken op de rode loper op hun plek blijven met die gevaarlijk diepe decolletés en lage ruggen, toch? Dit doe je door een 'tuigje' van ribslint te maken wat strak op het lijf zit in de vorm van de hals of rug belijning. Hier wordt de jurk op bevestigd. Dit tuigje zie je niet en zorgt voor stevigheid en veiligheid. De jurk valt hier mooi overheen zodat de luchtigheid en de valling van de stof behouden wordt. Het lint sluit je doormiddel van een haakje en oogje.

Leon eindigt met een aantal vuistregels:

  • Luister naar je materiaal.

  • Neem de tijd om je materiaal te leren kennen

  • Schuin van draad werken is arbeid intensief

  • Eenvoud is bedrieglijk!

  • Werk zoveel mogelijk op een pop, je kunt de valling hierdoor in de gaten blijven houden.

  • Hoe meer spelden je gebruikt, hoe beter je je materiaal onder controle kan houden.

Persoonlijk vond ik het een super leuke lezing, met veel stof tot nadenken en nuttige tips. Leon is echt een vakman en hij weet dit ook over te brengen.

Bas van Loo


Lezing Emmy de Kler op de technische modevakdag van 21 november 2015

Emmy de Kler geeft een lezing over De Techniek van rekbaar stikken. Een interessant onderwerp, want haast alle stoffen zijn tegenwoordig rekbaar en wie maakt er dan geen kleding van dit rekbare materiaal.
Emmy deelt voordat ze begint al een uitgebreid naslagwerk uit. Ze vertelt dat ze naar aanleiding van een cursus lingerie maken, bedacht heeft dat ze dat zelf ook kan. Lingerie wordt alleen maar van rekbaar materiaal gemaakt en hoe verwerk je dat allemaal.

Met de komst van de elastan van Dupont zijn de rekbare stoffen op de markt gekomen. Daarvoor waren de breisels, de crepestoffen en het schuin van draad verwerken van stoffen de enige mogelijkheden om rek in een stof te krijgen. Nu zijn er heel veel mogelijkheden bijgekomen om een mooi lingeriesetje of kledingstuk te maken.
Met een duidelijke powerpoint geeft Emmy uitleg. De nieuwere naaimachines zijn aangepast met rekbare steken, maar op les heeft nog niet iedereen zo'n naaimachine en hoe ga je er dan mee om. Een speciaal voetje en verschillende rekbare steken, de zaagtandsteek, de grote van de steken, de juiste naald en het instellen van de naaimachine, het komt allemaal aan bod. Met voorbeelden wordt nog eens duidelijk met welke steken je het mooiste resultaat krijgt. Niet alleen als je lingerie maakt, maar ook voor als je een kledingstuk maakt zijn deze adviezen welkom.
Emmy heeft veel te vertellen en geeft zoveel informatie dat mijn naslagwerk snel vol staat met aantekeningen. Het is duidelijk dat Emmy veel kennis heeft van de Techniek van het rekbaar stikken. Ik heb het thuis allemaal nog eens doorgenomen en heb veel van deze lezing geleerd. Ik kan mijn leerlingen nu veel beter adviseren. Het was een interessante lezing.

Lilian van Campen


 

  

word lid de Branchevereniging Mode Ambachten

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.