logo-BMA

Ontwerpers en makers van schoenen, tassen, kleding en de modevakscholen.
Voor liefhebbers van ambachtelijk gemaakte mode en accessoires.

  

word lid de Branchevereniging Mode Ambachten

Technische Mode Vakdag TMV 19 november 2016

TMvakdag_200.png De jaarlijkse Technische ModeVakdag van de BMA zal plaatsvinden op zaterdag, 19 november 2016.
Locatie: zalencentrum Aristo, Brennerbaan 150 te Utrecht

Er is wordt een interessant programma aangeboden, met vier verschillende lezingen waaruit twee keuzes gemaakt kunnen worden, een modeshow van het vergelijkend model en de gemaakte creaties voor het EMTC in Innsbruck Oostenrijk. En dit jaar het tweejaarlijkse evenement voor de ROC scholen met een modeopleiding “Young Tailor Talent Trophy”.

AANMELDEN VOOR DE TECHNISCHE MODEVAKDAG

Programma Technische ModeVakdag BMA

08.30 - 09.30 uur   ontvangst met koffie en bezoek standhouders
09.30 - 09.40 uur welkomstwoord voorzitter bij de standhouders
09.45 - 11.15 uur

1e ronde 4 ochtendlezingen:

 • Ineke de Jong: beoordeling kleding voor vakwedstrijd
 • Chris Ezerman: ruiten, dessins en hun verwerking
 • Tine Boelaars: zoektocht en vervaardigen Chaneljasje
 • Winy Warnders en Maria Hendriks: van Ondergoed naar Couturestuk, “het corset en cording”
11.15 – 13.00 uur lunch en bezoek standhouders 
13.00 – 14.30 uur

2e ronde 4 middaglezingen:

 • Ineke de Jong: beoordeling kleding voor vakwedstrijd
 • Chris Ezerman: ruiten, dessins en hun verwerking
 • Tine Boelaars: zoektocht en vervaardigen Chaneljasje
 • Winy Warnders en Maria Hendriks: van Ondergoed naar Couturestuk, “het corset en cording”
14.30 – 15.00 uur koffiepauze en bezoek standhouders
15.00 – 15.45 uur modeshow Young Tailor Talent Trophy
15.45 – 16.00 uur uitslag Young Tailor Talent Trophy
16.00 – 16.45 uur modeshow creaties EMTC 2016 en de vergelijkende modellen van de regio’s
16.45 – 17.00 uur afsluiting voorzitter en aansluitend mogelijkheid om geshowde creaties + winnaars YTTT te bekijken en te bepraten met de makers

Toegangsprijzen:

Toegang voor de hele dag inclusief lunch:
BMA-leden: € 55,00     (excl. lunch € 45,00)
Niet-leden:  € 110,00   (excl. lunch € 100,00)
Studenten:   € 20,00     (excl. lunch € 10,00)
 
Toegang Technische ModeVakdag in onderdelen:
Eén lezing € 25,00 (incl. koffie/thee)
Lunch        € 10,00
Alleen de modeshow      € 10,00
Alleen de standhouders €   5,00

Overige informatie:

Aristo Zalencentrum route

locatie: Aristo Zalencentrum, Brennerbaan 150, 3524 BN Utrecht

Tegenover NS Station Utrecht Lunetten
Gratis parkeren rondom het pand. Elektrisch oplaadpunt aanwezig.

Vier verschillende lezingen worden verzorgd door:

Lezing Ineke de Jong:
beoordeling kleding voor vakwedstrijd.

Ineke de Jong

“Hoe wordt de kleding die ik inlever voor de vakwedstrijd beoordeeld?
Waar moet ik aan voldoen om de vereiste minimale 8.0 te behalen?
En: waarom heb ik maar een 7.5, een 6.0 of zelfs minder gehaald?”
Waarschijnlijk bekende vragen voor diegenen die al eens mee hebben gedaan en wellicht voor anderen een drempel om überhaupt aan de vakwedstrijd mee te doen.

Ik heb de laatste 8 jaar de vakwedstrijd mede georganiseerd en ik heb de beoordelingen van de diverse juryleden allemaal aangehoord. Het blijft mensenwerk en daarom lastig.
We hebben geen objectieve maatstaven waarlangs we de kledingstukken kunnen leggen en er een cijfer aan kunnen geven.
Toch is mijn ervaring dat alle juryleden, door alle jaren heen, in hun beoordeling voor 95% op één lijn zitten. We hebben dus blijkbaar allemaal een vergelijkbaar idee hoe een kledingstuk eruit moet zien om de 8plus voor de vakerkenning te krijgen.

Ik ben gevraagd om duidelijk te maken waaraan een kledingstuk moet voldoen om een hoge beoordeling te krijgen.
Daarom heb ik een rek vol kleding verzameld van leden die in het verleden allemaal aan de vakwedstrijd hebben meegedaan.  Ik heb veel kledingstukken die een derde of tweede prijs hebben behaald gekregen met (in een aantal gevallen) juryrapporten en foto’s.
Aan de hand van al die kledingstukken kan ik jullie laten zien wat er allemaal verbeterd kan worden. En er hangt ook kleding waarmee uiteindelijk wél een vakerkenning is behaald. Zo kun je zien dat wanneer je mee blijft doen je in de loop van een aantal jaren tot het vereiste niveau voor de vakerkenning kunt komen.

Het vereist altijd moed om aan de vakwedstrijd mee te doen. Het vereist ook moed om je kleding in het openbaar te (laten) bespreken. Toch is dat volgens mij een heel heldere manier om jezelf te blijven verbeteren.
Wanneer je zelf kledingstukken hebt die je wilt laten bespreken (met of zonder juryrapport): neem ze mee! Aan het eind van de lezing wordt royaal tijd ingeruimd voor alles wat door jullie zelf is meegebracht.

Lezing Chris Ezerman:
Ruiten, dessins en hun verwerking

Chris Ezerman

Eens in de zoveel jaren is de ruit weer volop in de mode. Voor dames in rokken, jasjes of zelfs een overjas. Bij mannen meestal voor overhemden en jasjes, en voor de durfal een heel pak. Voor sommige mensen is het een bevlieging voor een seizoen, bij anderen is het een vast onderdeel van hun garderobe en gaan regelmatig ‘in ruit’ gekleed.

      Chris Ezerman vrouwenkleding                              Chris Ezerman mannenkleding

Al jaren is Chris Ezerman gefascineerd door ruiten, en dan niet voor overhemden maar juist voor pakken en overjassen. Niet alleen voor mannenkleding voor hemzelf – zelfs 3-delig – of voor klanten, maar ook het onderzoek hoe zo’n vierkant dessin zo verwerkt kan worden in vrouwenkleding dat het toch klopt.
Tijdens de lezing staat hij stil bij het werk van anderen in mannen en vrouwenkleding, hoe ruitdessins kunnen worden verwerkt. Divers beeldmateriaal wat hem fascineert en wat hij graag wil laten zien van diverse ontwerpers. Ook komt het nodige aan techniek aan bod, de vooruitziende blik bij het knippen maar vooral ook in het patroontekenen, hoe plaats je de deelnaden of ga je toch iets schuiven tijdens het knippen. Hoe druk zo’n ruitdessin ook is, de kunst is om daar rust in aan te brengen.
En als het knippen en verwerken van een ruitmotief eenmaal duidelijk is, dan is het verwerken van andere dessins ook niet meer zo ingewikkeld. Dus deze informatie is ook toe te passen op andere manieren. Juist daarmee kan je jezelf als kleermaker op de kaart zetten zodat je uit onzekerheid niet nee hoeft te verkopen.

Lezing Tine Boelaars:
Zoektocht en vervaardigen Chaneljasje

Tine Boelaars

In het ‘Chaneljaar’ 2013 ben ik begonnen met mijn onderzoek rond de vervaardiging van het iconische Chaneljasje. Het is bekend dat het huis Chanel niets wil prijsgeven hierover.
Over deze zoektocht en na het geven van diverse cursussen over de vervaardiging van dit kledingstuk, wil ik graag mijn bevindingen met jullie delen.

Tine Boelaars jasje                              Tine Boelaars jasje close up

Lezing Winy Warnders en Maria Hendriks:
van ondergoed naar couturestuk, “Het corset en cording”

Maria Hendriks

Het Corset, meestal en volgens het groene boekje Korset,  kent zijn oorsprong in de 16e eeuw. En hoewel het aanvankelijk een kledingstuk voor de man was, kennen wij het als een kledingstuk voor de vrouw. Eerst als een onzichtbaar kledingstuk dat deel uitmaakte van het ondergoed, nu als een zichtbaar deel van bovenkleding tot zelf een volwaardig exclusief Haute Couturestuk. In de presentatie zullen we ingaan op deze ontwikkeling met illustrerend beeldmateriaal, en we zullen aandacht besteden aan de technieken en materialen die zo typisch waren en nog steeds zijn voor het maken van een corset.
Een van de technieken die veelvuldig werd en wordt gebruikt is het corden, een versieringstechniek en vooral verstevigingstechniek.
In onze presentatie zullen we hier uitgebreid bij stil staan en bespreken we deze techniek aan de hand van voorbeelden maar ook zullen we de werkwijze ‘live’ demonstreren zodat de techniek (handmatig én machinaal) zodanig duidelijk wordt dat ieder daar mee aan de slag kan; het is namelijk een mooie techniek die ook in andere kledingstukken dan het corset toepasbaar is.
De presentatie wordt verzorgd door Maria Hendriks, en mogelijk mede door Winy Warnders.

Winy Warnders

Ikzelf heb inmiddels al weer meer dan 15 jaar geleden het roer omgegooid om me toe te leggen op couture. Enkele van mijn favoriete kledingstukken waren en zijn nog steeds de kimono en de bustier, en inmiddels is daar het corset aan toegevoegd. Het ambacht is voor mij voorwaarde en het ambachtelijke werken, het handwerk en de speciale technieken die een corset verhult zijn de laatste jaren dan ook de aanleiding geweest om me daar ook op toe te leggen.
Zelfs voor Winy lag daar een nieuwe uitdaging en samen hebben we de vertaalslag gemaakt van het historische corset naar het couture corset. Ook hebben we materiaal ontwikkeld voor cursussen en workshops om deze technieken weer door te kunnen geven.

Winy heeft al een hele carrière achter de rug als couturier. Naast haar werk uit eigen atelier heeft ze jarenlang stukken gemaakt voor Mart Visser. Ook heeft ze daarnaast  les gegeven en menig student en aankomend talent begeleid en tot grotere hoogten gebracht op haar atelier. Vakvrouw in hart en nieren en altijd bereid om kennis te delen en over te dragen, ook  bij de BvK en latere BMA, waar ze ook vaak in de vakjury zat.

Young Tailor Talent Trophy

YTTT 200Eens in de twee jaar wordt er een wedstrijd  georganiseerd voor 3e of 4e jaars modestudenten aan ROC scholen met opleidingsniveau Mode 3 en 4. De studenten kunnen aan een breed publiek, dat bestaat uit kleermakers, ontwerpers en modevakschoolhouders, laten zien wat ze creatief en technisch in hun mars hebben.  
Het thema voor dit jaar is: “bloemen en strepen”.

Voor de te maken outfits  is 2 x 2 meter stof per school door Harry Bosch maatstoffen uit Eindhoven beschikbaar gesteld. Alle deelnemers maken van dezelfde stof een geheel eigen creatie waardoor de show een  gevarieerde en creatieve uitstraling krijgt.

Alle gemaakte creaties zullen door een vakkundige jury beoordeeld worden en individueel een 1e, 2e en 3e prijs toekennen. De juryleden zijn: John Coenen, Trudi de Kreek, Auk Bakker, Willie Molendijk (allen BMA leden) en Carla van de Puttelaar, eindredacteur van het Vakblad Kleur & Stijl.
Er zijn weer sponsoren gevonden die mooie prijzen ter beschikking hebben gesteld.    
En natuurlijk wordt “de School Trophy ” uitgereikt met een mooie beker voor de winnende school.   De BMA leden brengen, na de modeshow, hun stem uit voor de best scorende school.

We zijn heel blij met de enthousiaste reacties van 11 scholen die mee gaan doen, te weten:
ROC  Eindhoven, Albeda College Rotterdam, Zadkine Rotterdam, ROC Tilburg, ROC van Twente Enschede, Mondriaan College Den Haag, Friesland College Leeuwarden, Deltion College Zwolle, Aventus College Zutphen, het Rijn IJssel College Arnhem en Alfa College Groningen.

Aan het einde van de middag is er de mogelijkheid om de creaties van de winnaars te bekijken en te bespreken met de makers.

Sponsoren:

 • 3 dames google
  Beauty V.o.F. Fournituren Groothandel
 • ant schroder bv
  Ant Schroder BV
 • Bernina made to create
  Bernina made to create
 • bordurama
  Bordurama
 • Harrie Bosch Modestoffen
  Harrie Bosch Modestoffen
 • Kleur en stijl mode Blad
  Kleur en stijl modeblad
 • knip mode
  Knip mode
 • logo paard
  AC ter Kuile, Tussenvoeringen en haardoek
 • LPM Landelijk Platform Modevakonderwijs
  LPM
 • Marlo Fashion Magazines
  Marlo Fashion Magazines
 • mettler
  Mettler
 • Pattern Made 4 you
  Pattern made 4 you
 • PP
  PP
 • van de Koekelt
  Van de Koekelt Houte Couture Schoudervullingen

 

Gerelateerde artikelen

  

word lid de Branchevereniging Mode Ambachten

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.