Mode op z’n Hollands: Frans Molenaar
Hij kleedde onder anderen Mies Bouwman, Rita Reys en Neelie Kroes, maar maakte net zo makkelijk bedrijfskleding voor de Haagse reiniging of uitbundige pakken voor het fanfarekorps. Couturier Frans Molenaar, een man van de haute couture én de ‘low culture’, flamboyant, overtuigd van zichzelf en immer charmant.
Molenaar kreeg de liefde voor het ontwerpen van kleding met de paplepel ingegoten. Zijn vader was vertegenwoordiger in confectie en zijn moeder bracht heel wat uurtjes door achter de ‘naaimachien’. Hij spreekt met liefde over z’n ouders die hem de ruimte hebben gegeven zelf zijn pad uit te stippelen. Ontroerd is hij over het contact met z’n moeder in de laatste periode van haar leven in het verzorgingstehuis.
De jonge Frans Molenaar volgt van 1955 tot 1959 de kleermakers-vakschool. Hij loopt stage in Parijs en kan als leerling kleermaker aan de slag in het atelier van Guy Laroche. Bij Nina Ricci in de Lichtstad schopt hij het tot 1e assistent ontwerper. Ondanks z'n tijd in Parijs was Molenaar zich ervan bewust dat hij z'n naam moest vestigen in Nederland, zo vertelt hij aan Cornald Maas. Mode op z'n Hollands, minimalistisch, maar wel met smaak, het werd z'n handelsmerk.
Molenaar opende bijna een halve eeuw geleden zijn eerste zaak in de Amsterdamse Van Baerlestraat. Sinds die tijd heeft hij met ijzeren regelmaat elk half jaar een nieuwe collectie gepresenteerd. Inmiddels staat de teller op 97 en hij is vast van plan de 100 shows te halen. De nu 73-jarige couturier blikt openhartig terug op z'n lange loopbaan én de conflicten rond z'n persoon. Zo was hij lange tijd gebrouilleerd met z'n leerling Mart Visser, maar de band is inmiddels hersteld. En Molenaar laat tijdens de ontmoeting met Cornald Maas een verrassende kant zien van zichzelf: die van zanger.
Behalve Frans Molenaar komen onder anderen z'n goeie vriend Joop Braakhekke, schoenontwerper Jan Jansen en couturier Mart Visser aan het woord.
Kijk zaterdag 5 april om 22:40 uur naar Nederland 2